Zorg in de winter extra goed voor je huid

Buiten is het koud en binnen staat de verwarming weer aan. Hoe fijn het ook voelt om lekker op te warmen met een douche of bij de verwarming, je huid is hier niet altijd even blij mee. De wisselingen in temperatuur en het feit dat de luchtvochtigheid in huis daalt, zorgen ervoor dat je huid sneller uitdroogt. Gelukkig kan je zelf veel doen en ervoor zorgen dat je de winter doorkomt met een gezonde huid die fijn aanvoelt. Wij zetten een aantal do’s en don’ts voor je op een rij.

Don’ts

  • -­‐  Hoe verleidelijk het ook is om na een koude dag onder een dampend warme douche te stappen: doe het niet! Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe minder goed je huid er tegen kan en hoe meer deze uitdroogt. Ben je gewend om warm te douchen? Zet de temperatuur elke dag een klein beetje lager, zodat je er geleidelijk aan went. Je huid zal je dankbaar zijn! Smeer je daarna in met een bodybutter om zacht (en heerlijk geurend) de dag door te komen.

  • -­‐  Smeer je het hele jaar door dezelfde crème? Het is natuurlijk heel fijn wanneer je een product gevonden hebt waar je helemaal tevreden over bent, maar in de winter heeft je huid toch echt een andere verzorging nodig dan zomers. Waar het in de warme maanden veel meer om bescherming tegen Uv-­‐straling gaat, is het ’s winters vooral van belang dat je verzorgingsproduct de huid beschermt tegen kou, regen, wind en temperatuurwisselingen. Kijk eens of jouw crème een rijkere, vollere variant heeft om je huid zo meer te voeden.

  • -­‐  Smeer je om de paar uur je lippen in, en drogen ze volledig uit wanneer je dit niet doet? Grote kans dat je een verkeerde lippenbalsem gebruikt en hier ‘verslaafd’ aan bent. Labello is een goed voorbeeld van een balsem die weinig voor je lippen doet, en ze alleen maar meer uitdroogt. Gebruik altijd een natuurlijk product (bijvoorbeeld op basis van bijenwas) en je zult merken dat je veel minder vaak smeert en dat je lippen weer fijn en zacht aanvoelen.

  • -­‐  Je ziet het vaak voorbij komen: de claim dat een crème vochtinbrengend is. Laat je niet in de maling nemen: crèmes kunnen geen vocht inbrengen! Wat een goede crème wel kan is de vochtbalans in de huid reguleren of herstellen, en dat is precies wat je wilt in de winter. Crèmes en serums met hyalonzuur zijn hier een goed voorbeeld van. Probeer producten met zeep en alcohol altijd te vermijden omdat deze de huid juist erg uitdrogen.

    Do’s

  • -­‐  Door warmte verdampt vocht en dat betekent dat de luchtvochtigheid in huis daalt zodra de verwarming of open haard aan gaat. Helemaal niet fijn voor je huid, en dit kan er zelfs voor zorgen dat je droge en jeukerige plekken krijgt. De oplossing is gelukkig simpel: hang wat bakjes met water aan de radiatoren of schaf een luchtbevochtiger aan. Het is handig om een luchtvochtigheidsmeter te hebben: de ideale luchtvochtigheid is 40 -­‐ 60%, en via zo’n meter kan je precies zien of je daar tussen zit.

  • -­‐  Ook al laat de zon zich in het najaar minder zien, het blijft belangrijk om ook dan een product te gebruiken met SPF. Zelfs wanneer het bewolkt is wordt de huid blootgesteld aan Uv-­‐ straling, en deze kan de huid sneller doen verouderen. Wanneer je voor een crème met SPF kiest ben je altijd beschermd.

  • -­‐  Voor een extra boost raad ik je aan een serum te gebruiken, een vochtserum bijvoorbeeld. Deze vloeibare, super geconcentreerde lotion kan je onder je dagcrème dragen, of ’s avonds voordat je gaat slapen aanbrengen onder je nachtverzorging. Gebruik dit dagelijks voor een optimaal resultaat.

  • -­‐  Niet alleen van buiten, maar zeker ook van binnen kan je zorgen voor een mooie huid. Wanneer het kouder is hebben we vaak last van een droogtelijntjes in de huid, en dit is te voorkomen door te hydrateren. Dat doe je het makkelijkste door veel water te drinken, maar een lekkere warme kop groene thee is natuurlijk ook goed. Dan warm je gelijk op, en het is een stuk beter voor je dan een hete douche!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste crème, of vind je het lastig om te bepalen welk type huid je hebt? Kom eens langs voor een huidanalyse of een gezichtsbehandeling, om te kijken wat er voor jou op dat moment, het meest geschikt is voor je huid.

Ga terug